Veiligheidsregio Twente

Veiligheidsregio Twente (VRT) is een regionaal samenwerkingsverband tussen hulpdiensten en de veertien Twentse gemeenten en is verantwoordelijk voor de veiligheidsbeheersing in de regio. De basis van de organisatie wordt gevormd door de brandweer, gemeenten, de geneeskundige hulpverleningsorganisatie in de regio, politie en de afdeling crisisbeheersing. Samen met de kolommen communicatie en informatiemanagement vormen zij de crisisorganisatie. Dit netwerk werkt nauw samen aan de voorbereiding op, de respons tijdens en de nazorg na afloop van rampen en crises in Twente, waarbij snelheid, samenwerking en het gebruik van technologie cruciaal zijn voor een zo veilig mogelijke regio.

Supply chain proces

Verkoop en dienstverlening

Business case

De bestaande applicatie voor het Veiligheids Informatie Knooppunt (VIK) van Veiligheidsregio Twente was ontwikkeld binnen een SharePoint-omgeving. SharePoint biedt sterke basisfunctionaliteiten voor samenwerking en gegevensbeheer, maar voor de doorontwikkeling biedt het niet genoeg mogelijkheden en flexibiliteit.

De applicatie stelde Veiligheidsregio Twente in staat om veiligheidsinformatie te verzamelen en te delen, maar de weergave van deze informatie was onvoldoende visueel en dynamisch. Dit bemoeilijkte het verkrijgen van snel overzicht en daarmee het monitoren en signaleren van actuele gebeurtenissen, dan wel risico's, in voorbereiding op crisissituaties.

Wat zocht VRT?

Veiligheidsregio Twente was op zoek naar een toekomstbestendige oplossing voor de monitoring- en signaleringsfunctie van het VIK. De oplossing moest een actueel veiligheidsbeeld van Twente opleveren, dat gebruikt wordt tijdens briefings van crisisfunctionarissen en bijdraagt aan de informatie-uitwisseling met andere VIK’s van veiligheidsregio’s,

Oplossing

Het Mendix-platform biedt wél de mogelijkheden om informatie op een visueel aantrekkelijke en interactieve manier te presenteren. Op basis van de wensen van Veiligheidsregio Twente heeft onze UX-designer eerst een ontwerp gemaakt dat aansluit op de gebruikersbehoeften. Dit design is vervolgens één-op-één gerealiseerd in de nieuwe IntelConnect applicatie, waardoor de informatie nu overzichtelijker, sneller toegankelijk en beter bruikbaar is in het VIK en voor crisisfunctionarissen.

Deze maatwerk software sluit perfect aan bij de specifieke behoeften van Veiligheidsregio Twente. Het biedt een gebruiksvriendelijke, interactieve interface die snel risico’s zichtbaar maakt en ook afwijkingen direct identificeert. Hierdoor wordt de informatiepositie versterkt en draagt het bij aan beeldvorming omtrent ontwikkelingen en gebeurtenissen. Dit komt onder andere door de nieuwe geografische kaart waarop de geplande activiteiten per dag gepresenteerd worden en waar de crisis functionaris doorheen kan navigeren Daardoor wordt het mogelijk om te zien welke activiteiten elkaar mogelijk kunnen beïnvloeden en daarmee mogelijke risico’s veroorzaken.

Daarnaast maakt de applicatie dynamische gegevensuitwisseling mogelijk, waarbij informatie uit verschillende systemen wordt opgehaald en teruggestuurd. Dit zorgt ervoor dat informatie van andere veiligheidsregio’s opgehaald kan worden en informatie van Twente met hen gedeeld kan worden. Zo weet Veiligheidsregio Twente ook wat er in onze buurregio’s of in het aangrenzende gebied tussen twee regio’s speelt. Door hun informatie op te sturen voorzien zij landelijke crisispartners in hun informatiebehoefte, zoals het Landelijk Operationeel Crisis Centrum. Zij weten dan via het veiligheidsbeeld van Veiligheidsregio Twente wat er bij hen speelt. Deze integratie van systemen en de intuïtieve interface bevorderen de goede samenwerking tussen alle verschillende stakeholders en levert een bijdrage aan een goed georganiseerde crisisbeheersing.

Interactieve interface

De applicatie biedt een gebruiksvriendelijke en interactieve gebruikersomgeving, waarmee informatie snel en intuïtief toegankelijk is voor crisisfunctionarissen.

Geografische kaartweergave

Activiteiten worden per dag op een kaart gepresenteerd, zodat gebruikers eenvoudig kunnen zien welke gebeurtenissen elkaar mogelijk beïnvloeden en risico’s veroorzaken.

Dynamische gegevensuitwisseling

De applicatie wisselt automatisch informatie uit met andere systemen en regio’s, wat samenwerking en informatievoorziening op regionaal en landelijk niveau versterkt.

Risico- en afwijkingsdetectie

De software maakt risico’s en afwijkingen snel zichtbaar, wat helpt bij het vormen van een actueel en accuraat veiligheidsbeeld.

Meer weten over deze klantcase?

Voordelen

Met de nieuwe IntelConnect applicatie heeft Veiligheidsregio Twente een flexibele oplossing in handen die hen in staat stelt om de informatiepositie te versterken en zich voor te bereiden op mogelijke crisissituaties. De applicatie is ontworpen met de specifieke behoeften van de organisatie in gedachten en maakt gebruik van geavanceerde technologieën voor een effectievere aanpak van veiligheidsrisico’s.

  • Versterkt het VIK: De Intel-Connect applicatie geeft het Veiligheidsinformatie Knooppunt (VIK) een krachtige impuls door realtime-inzicht te bieden in veiligheidsrisico’s via dynamische en interactieve visualisaties. Dit zorgt voor een overzichtelijke en actuele informatiepositie, die vervolgens gebruikt wordt bij de briefing van crisisfunctionarissen.
  • Verbeterde risicobeheersing: Door de duidelijke en overzichtelijke weergave van risicofactoren krijgen teams beter inzicht in trends en potentiële gevaren. Dit maakt een gerichtere en effectievere aanpak van veiligheidsrisico’s mogelijk.
  • Gebruiksvriendelijkheid: De intuïtieve interface zorgt ervoor dat relevante informatie eenvoudig door de gebruikers te vinden, te interpreteren en te delen is. Dit versnelde de wijze waarop de doelgroep informatie tot zich kan nemen.
  • Zelfstandig beheer en doorontwikkeling: De applicatie is ontwikkeld met het low-codeplatform Mendix, waardoor Veiligheidsregio Twente wijzigingen en uitbreidingen eenvoudig zelf kan doorvoeren via een gebruiksvriendelijke interface. Dit maakt het mogelijk om snel te reageren op nieuwe risico's, wet- en regelgeving of operationele behoeften, zonder afhankelijkheid van externe ontwikkelaars.
  • Eenvoudig uitbreiden & integreren: Dankzij de uniforme gegevensstructuur is het eenvoudig om de applicatie uit te breiden met nieuwe functionaliteiten of te integreren met bestaande systemen. Bovendien kunnen andere veiligheidsregio’s zonder moeite aansluiten, wat de samenwerking en het delen van veiligheidsinformatie bevordert.

Toekomst

De ontwikkeling van de Intel Connect applicatie stopt niet bij de huidige versie. Wij gaan verder met fase 2, waarin aanvullende functionaliteiten en verbeteringen worden doorgevoerd om de applicatie nog robuuster en gebruiksvriendelijker te maken. Daarnaast biedt het Mendix-platform de mogelijkheid om onbeperkt applicaties te ontwikkelen, wat Veiligheidsregio Twente de flexibiliteit geeft om nieuwe digitale oplossingen te realiseren.

Impact op de supply chain

Bij CAPE geloven we dat digitalisering pas écht waarde oplevert als het de hele keten versterkt. Wat we doen voor één klant, heeft impact op de samenwerking met leveranciers, partners en eindgebruikers. Daarom kijken we verder dan alleen de interne processen: we ontwikkelen oplossingen die bijdragen aan soepelere ketensamenwerkingen, van grondstof tot eindgebruiker.

Deze case bevindt zich in de fase van verkoop en dienstverlening, waarbij realtime inzicht, samenwerking tussen ketenpartners en flexibele doorontwikkeling van digitale oplossingen centraal staan.
Meer weten over de oplossingen van Veiligheidsregio Twente?
Bart Knol
Chief Commercial Officer