Legacy systemen
Inmiddels is de digitale transformatie al aardig doorgedrongen in bedrijfsvoeringen. Standaard (SaaS) systemen schieten als paddenstoelen uit de grond.
Technische ontwikkelingen volgen elkaar in razend tempo op. Je bedrijfsproces wordt al goed ondersteund met verschillende applicaties. Maar wat als de enige kennishouder van een bepaald systeem, of misschien zelfs nog van een Excelsheet, met pensioen gaat? Of de leverancier van je standaard softwarepakket besluit de stekker eruit te halen en daarmee de software ‘end-of-life’ te verklaren?
Bij CAPE werken we al ruim 25 jaar met software. In deze jaren hebben we al vele softwarepakketten zien komen en gaan.
Onze bedrijfsconsultants helpen jou dan ook graag verder hoe jij met minimale impact voor je bedrijfsvoering je legacy-systemen vervangt door toekomstbestendige software.
Hulp nodig bij legacy systemen?
Wat is een legacy systeem?
Een legacy-syteem, is software dat in het verleden is ontwikkeld en niet meer wordt bijgewerkt. De reden hiervoor is vaak verouderde technologie, slechte integratie met moderne systemen of het ontbreken van functies die tegenwoordig als standaard worden beschouwd.
Het is belangrijk om te begrijpen dat oude systemen niet noodzakelijkerwijs slecht zijn. Ze kunnen nog steeds goed werken en waardevolle functionaliteit bieden, maar het gebruik van verouderde systemen brengt bepaalde risico’s met zich mee.

De uitdagingen van een legacy systeem:
De voornaamste risico’s van het blijven gebruiken van legacy-systemen zijn de kwetsbaarheid voor beveiligingslekken, incompatibiliteit met andere (modernere) systemen en een impact op de user experience van de gebruiker.
Kwetsbaarheid voor beveiligingslekken
Eén van de grootste risico’s van het gebruik van verouderde systemen is kwetsbaarheid voor beveiligingslekken, zoals een datalek. Oude technologieën hebben vaak beveiligingslekken die onopgelost blijven, omdat de fabrikant geen ondersteuning meer biedt. Dit leidt tot blootstelling van gevoelige informatie aan hackers en andere kwaadwillende actoren.
Incompatibiliteit met moderne systemen
Een ander risico is dat verouderde systemen niet meer compatibel zijn met moderne systemen, waardoor ze moeilijk te integreren zijn met andere software. Dit leidt ertoe dat delen van het bedrijfsproces nog altijd handmatig moeten worden overgezet tussen de verschillende systemen, wat maakt dat de betrouwbaarheid van de data in de systemen niet honderd procent gegarandeerd kan worden.
Legacy systemen kosten wat kost vervangen?
Wel vervangen en opnieuw bouwen
In de meeste gevallen is opnieuw opbouwen van het systeem de beste optie. Dit betekent dat de software vanaf de grond opnieuw wordt opgebouwd met behulp van moderne technologieën en beveiligingsprotocollen. Op deze manier zijn de nieuwste functies toe te passen en wordt het eenvoudig om te integreren met andere systemen.
Niet vervangen, maar door ontwikkelen
In sommige gevallen is het doorontwikkelen van een oud systeem de beste optie. Dit betekent dat de software wordt bijgewerkt en gemoderniseerd, zodat deze compatibel is met andere systemen en beveiligingsrisico’s vermindert. Dit behoudt waardevolle functionaliteit als technologie-updates.
Samen bekijken we wat de beste oplossing is
Om een realistisch toekomstbeeld voor de legacy-systemen te schetsen, analyseren onze consultants systemen en bedrijfsprocessen altijd grondig in de eerste projectfase. Daarbij worden de behoeften van gebruikers, alsmede de langetermijndoelen en groeiplannen van de organisatie, meegenomen in het advies om wel of niet de (verouderde) systemen te vervangen.

Hulp nodig bij legacy sytemen?
Neem direct contact met ons op