Farm Trans
Farm Trans is een full-service logistiek dienstverlener die zich richt op het transporteren van voedingsmiddelen. Met hun expertise in zowel inbound- als outbound-logistiek verzorgt het bedrijf de gehele logistieke operatie van de klant.
Het bedrijf werd in 1987 opgericht in Zevenbergen en heeft inmiddels meerdere vestigingen in binnen- en buitenland. Hierdoor bedient Farm Trans klanten door heel Europa. Vanaf het begin heeft het bedrijf sterk ingezet op ICT, waardoor ze nu koploper zijn onder transporteurs op dat gebied. Met hun ‘Connected Services’ verzamelen ze data met innovatieve software. Die data wordt geanalyseerd om het logistieke proces continu te verbeteren. Het team zet zich in voor innovatieve en duurzame dienstverlening.
Supply chain proces
Transport & Logistiek A + B + C en Magazijn & Distributie
Uitdagingen2>
Tegelijkertijd groeit de rol van Customer Service in de logistiek. Klanten verwachten realtime inzicht in hun orders en willen precies weten waar ze aan toe zijn. Voor een logistiek dienstverlener als Farm Trans brengt dit de nodige uitdagingen met zich mee.
En dan is er nog de Brexit. Met meer dan 5.000 orders per jaar naar het Verenigd Koninkrijk heeft dat directe impact op de dagelijkse dienstverlening van Farm Trans.
Wat is Brexit?
Brexit verwijst naar het vertrek van het Verenigd Koninkrijk (VK) uit de Europese Unie (EU). Dit werd officieel op 31 januari 2020, met nieuwe handelsregels vanaf 1 januari 2021. Hierdoor vervielen de voordelen van vrij verkeer van goederen en kwamen er strengere douanecontroles en extra administratieve verplichtingen. Vooral in de logistieke sector leidde dit tot complexere import- en exportprocessen en langere doorlooptijden.Oplossingen2>
Wij zijn voor alle uitdagingen op het gebied van IT inmiddels een vertrouwde sparringpartner van Farm Trans. Om maximale flexibiliteit te garanderen, leveren zij een vast team dat helpt het IT-landschap verder door te ontwikkelen. Onze consultants kennen de processen binnen de organisatie.
Zo bouwden de consultants het Order Management Systeem (-OMS) met low-code platform Mendix, dat zorgt voor het stroomlijnen en versnellen van hun Europese supply chain. Alle data, van orderbeheer tot transportdata, zit in het OMS.
Daarnaast hebben we samen met Farm Trans nieuwe integraties gebouwd met het Transport Management Systeem, waarmee verschillende processen naadloos op elkaar aansluiten en gegevensuitwisseling efficiënter verloopt. Dit versterkt de samenhang tussen orderbeheer en transportplanning.
Ook hebben we het Open Trip Model geïmplementeerd voor Farm Trans, waardoor rittenplanning en -optimalisatie nog beter op de praktijk worden afgestemd. Dit model biedt inzichten die bijdragen aan een efficiëntere en duurzamere inzet van transportcapaciteit.
Transport Management Systeem
Ondersteunt de planning, uitvoering en optimalisatie van transportprocessen. Het verbindt verschillende logistieke systemen, waardoor transportstromen efficiënter worden geregeld en data-uitwisseling soepel verloopt.Open Trip Model
Standaard voor het structureren en delen van transport- en planningsdata. Dit model helpt bij een betere afstemming van rittenplanning en draagt bij aan efficiënter en duurzamer transportbeheer.Order Management Systeem
Beheert het volledige orderproces, van orderinvoer tot levering. Het zorgt voor een gestroomlijnde en snelle afhandeling door alle order- en transportdata centraal te bundelen.Maak kennis met Mendix
Mendix is een low-code platform waarmee wij snel en flexibel applicaties ontwikkelen. Het vereenvoudigt softwareontwikkeling door visuele modellering en geïntegreerde samenwerkingstools.Meer weten over deze klantcase?
Voordelen
De integratie met CSI-Fresh B.V. heeft het projectteam veel tijd opgeleverd. “Waar we eerst in een gezamenlijk Excel-bestand moesten werken en soms lang moesten wachten op een antwoordmail, kunnen we dit nu vanuit onze eigen applicatie regelen en hebben we binnen enkele minuten een reactie”, vertelt van Gerwen.
In de toekomst zullen ze bij iedere wijziging in de markt snel kunnen schakelen. Daarnaast zorgt het OMS voor transparantie voor klanten, leveranciers en partners. Dit doordat zij data real-time op een gestructureerde wijze laten zien aan alle partijen.

Impact op de supply chain
Bij CAPE geloven we dat digitalisering pas écht waarde oplevert als het de hele keten versterkt. Wat we doen voor één klant, heeft impact op de samenwerking met leveranciers, partners en eindgebruikers. Daarom kijken we verder dan alleen de interne processen: we ontwikkelen oplossingen die bijdragen aan soepelere ketensamenwerkingen, van grondstof tot eindgebruiker.
