Farm Trans: Data-uitwisseling in de keten

In de logistieke sector is snelle en transparante data-uitwisseling onmisbaar. Farm Trans, een full-service logistiek dienstverlener gespecialiseerd in voedingsmiddelentransport, zet sterk in op digitalisering om processen te optimaliseren.

Zo wilden ze klanten en leveranciers beter koppelen aan interne systemen en efficiënter samenwerken. Dit zou zorgen voor minder complexiteit, snellere informatie-uitwisseling en meer transparantie binnen de supply chain.

Supply chain proces

Transport & Logistiek A + B + C en Magazijn & Distributie

Uitdaging

Om deze digitale koppeling mogelijk te maken, was het noodzakelijk om data-uitwisseling met externe partijen te vereenvoudigen. Voorheen waren hier handmatige en maatwerkkoppelingen voor nodig, wat tijdrovend en foutgevoelig was. Daarnaast vroeg de turbulente transportmarkt om een flexibel IT-landschap dat kon meebewegen met veranderingen, zoals de invoering van Brexit.

Met ruim 5.000 orders per jaar richting het Verenigd Koninkrijk bracht Brexit ingrijpende wijzigingen met zich mee in douaneprocedures en regelgeving. Dit vergrootte de noodzaak voor een gestandaardiseerde manier van data-uitwisseling, zodat informatie over transporten, documentatie en statusupdates eenduidig en direct beschikbaar zou zijn voor alle betrokken partijen.

De impact van Brexit

Brexit bracht grote veranderingen met zich mee voor bedrijven die goederen naar het Verenigd Koninkrijk vervoeren. Nieuwe douaneregels, extra administratieve verplichtingen en langere verwerkingstijden zorgden voor vertragingen en hogere kosten. Bedrijven moesten hun processen aanpassen om te voldoen aan invoerrechten, documentatie-eisen en strengere controles.

Oplossing

Met onze kennis van het IT-landschap van Farm Trans ontwikkelden we snel een oplossing die naadloos aansloot op hun bestaande systemen; de Open Trip Model module. De implementatie van de Open Trip Model module bracht een gestandaardiseerde manier van data-uitwisseling binnen de logistieke keten, waardoor klanten en leveranciers moeiteloos konden aansluiten. In combinatie met de eMagiz API Gateway ontstond een flexibele en toekomstbestendige infrastructuur voor het delen van informatie.

Waar voorheen handmatige en maatwerkkoppelingen nodig waren om systemen op elkaar af te stemmen, zorgt het Open Trip Model nu voor een uniforme taal binnen de logistiek. Dit betekent dat gegevens uit verschillende bronnen direct in hetzelfde formaat beschikbaar zijn, zonder dat er per klant of leverancier aparte technische aanpassingen nodig zijn. Hierdoor kan Farm Trans sneller schakelen en eenvoudiger inspelen op veranderende marktomstandigheden.

Daarnaast biedt deze standaardisatie meer transparantie. Door een uniforme structuur in de datastromen hebben alle betrokken partijen, van planners tot klanten, altijd inzicht in de actuele status van een order.

Automatische data-uitwisseling

Gegevens worden direct en foutloos verwerkt zonder handmatige tussenkomst.

Realtime inzicht in orders

Planners, klanten en leveranciers hebben altijd actuele informatie.

Flexibele IT-structuur

Makkelijk aan te passen aan nieuwe regelgeving en marktomstandigheden.

Eenvoudige systeemkoppelingen

Nieuwe klanten en leveranciers kunnen direct aansluiten zonder extra technische inspanning.

Meer weten over deze klantcase?

Voordelen

De implementatie van de Open Trip Model module heeft Farm Trans geholpen om hun logistieke processen verder te digitaliseren. Dit versterkt de koppeling met klanten en leveranciers en versnelt de samenwerking binnen de keten.


  • Snelle en foutloze data-uitwisseling: Handmatige en maatwerkkoppelingen behoren tot het verleden. Dankzij een gestandaardiseerde taal binnen de logistieke keten worden gegevens direct en automatisch verwerkt.
  • Flexibel en toekomstbestendig IT-landschap: Door de uniforme opzet speelt Farm Trans eenvoudig in op veranderende marktomstandigheden en nieuwe regelgeving, zoals de douane-eisen na Brexit.
  • Efficiëntere administratie: Omdat alle systemen op dezelfde manier communiceren, kost het minder tijd en moeite om technische aanpassingen en beheer uit te voeren.
  • Volledige transparantie in de supply chain: Alle betrokken partijen, van planners tot klanten, hebben real-time inzicht in de status van een order, wat leidt tot snellere besluitvorming en betere samenwerking.
  • Eenvoudige aansluiting voor nieuwe klanten en leveranciers: Nieuwe partijen kunnen direct koppelen, zonder extra technische inspanning. Dit maakt opschalen eenvoudiger.
“We werken niet alleen samen met de twee consultants op het project maar met het hele bedrijf, dat voelt erg comfortabel. CAPE is altijd bereid om mee te denken zodat we samen naar de juiste oplossing toe kunnen werken”

Impact op de supply chain

Bij CAPE geloven we dat digitalisering pas écht waarde oplevert als het de hele keten versterkt. Wat we doen voor één klant, heeft impact op de samenwerking met leveranciers, partners en eindgebruikers. Daarom kijken we verder dan alleen de interne processen: we ontwikkelen oplossingen die bijdragen aan soepelere ketensamenwerkingen, van grondstof tot eindgebruiker.

Deze case bevindt zich in de fasen transport & logistiek A, B & C en magazijn & distributie, waar het volledige logistieke proces optimaal wordt afgestemd voor een efficiënte goederenstroom en leverbetrouwbaarheid.
Meer weten over de oplossingen van Farm Trans?
Bart Knol
Chief Commercial Officer