De vaak onzichtbare uitdagingen van digitalisering in de food industrie

door | jul 10, 2025

De vaak onzichtbare uitdagingen van digitalisering in de food industrie

door | jul 10, 2025

Digitaliseren in de voedselproductie - event 18 september CAPE - Mendix - Siemens - Huuskes - Zwanenberg

Event: digitaliseren in de voedselproductie

Welke uitdagingen spelen er op gebied van IT in de voedselindustrie? Hoe moet je beginnen en wat zijn de belangrijkste eerste stappen?
De voedselproductie kent haar eigen uitdagingen voor wat betreft het digitaliseren van de bedrijfsprocessen en ketensamenwerkingen.

Benieuwd hoe wij meer waarde creëren door de bedrijfsprocessen van onze klanten te digitaliseren?

Kom dan 18 september langs in Soesterberg

Meer informatie

In onze podcast gaat Jurian in gesprek met collega Gijs Lemmens: consultant en teamlead binnen CAPE over de dagelijkse praktijk in de foodindustrie. Gijs neemt je mee in de uitdagingen die hij bij klanten tegenkomt: van wildgroei aan Excel-bestanden tot systemen die niet met elkaar praten, en van strengere wetgeving tot een gebrek aan overzicht in de supply chain.

Wat voor de buitenwereld vaak onzichtbaar blijft, is voor veel foodbedrijven de dagelijkse realiteit. Terwijl consumenten moeiteloos hun favoriete producten uit het schap pakken, draait daarachter een complexe operatie. Bedrijven balanceren tussen productkwaliteit, houdbaarheid, regelgeving en samenwerking met leveranciers, afnemers en transporteurs. En dat alles binnen een landschap van verouderde systemen, lokale workarounds en datasilo’s.

In deze blog lichten we de belangrijkste inzichten uit de podcast verder toe. Wat zijn de oorzaken van deze digitale versnippering? Waarom is standaard software vaak niet voldoende? En belangrijker: hoe los je het wél op?

Traceerbaarheid: meer dan een buzzword

In de food industrie is traceerbaarheid niet zomaar een buzzword maar een absolute noodzaak. Bedrijven moeten op elk moment kunnen aantonen welke grondstoffen in hun producten zitten, waar deze vandaan komen, en waar hun eindproducten naartoe gaan. Deze vereiste wordt gedreven door strenge wet- en regelgeving, maar ook door de noodzaak om bij problemen snel te kunnen handelen.

De werkelijkheid is echter dat veel bedrijven nog altijd vertrouwen op e-mails en Excel-bestanden om deze cruciale informatie uit te wisselen. Wat begint als een simpele oplossing voor een specifieke uitdaging, groeit vaak uit tot een onbeheersbaar netwerk van losse systemen.

Het Silo-Probleem

Een van de oorzaken van complexiteit rondom traceerbaarheid in de food industrie is dat data vaak gevangen zit in silo’s. Elk systeem (ERP, forecasting tools, leveranciersportalen, klantenportalen) werkt als opzichzelfstaande losse tool.

Deze fragmentatie ontstaat vaak niet met opzet, maar zorgt op de lange termijn voor complexiteit. In de praktijk zien wij dat deze fragmentatie vaak concrete oorzaken heeft:

Productie-focus:

Food bedrijven zijn primair productiebedrijven waar de focus ligt op het productieproces zelf

Afdelingseigen processen:

Elke afdeling ontwikkelt eigen werkwijzen en bijbehorende systemen

Overnames:

Bedrijven groeien vaak door overnames, waarbij verschillende IT-landschappen niet altijd volledig worden geïntegreerd

Excel: zegen of vloek?

Het gebruik van Excel-bestanden in de food industrie is een dubbelzinnig verhaal. Enerzijds biedt het flexibiliteit waar standaard ERP-systemen tekortschieten. Anderzijds groeit een eenvoudige Excel-sheet vaak uit tot een business-critical applicatie zonder de bijbehorende governance.

Op de korte termijn kan excel dus zeker als een zegen voelen, maar op de lange termijn resulteert dit toch in 9 van de 10 gevallen tot een vloek.

Deze “wildgroei” binnen het IT-landschap leidt tot uitdagingen op het gebied van schaalbaarheid, toekomstbestendigheid en traceerbaarheid. Wanneer iedereen kolommen kan bewerken zonder controle, verdwijnt het overzicht snel.

Van Excel-chaos naar slimme samenwerking

De oplossing ligt niet in het verbieden van Excel of het forceren van één systeem. Het gaat om het creëren van een geïntegreerde aanpak waarbij verschillende systemen wél met elkaar kunnen communiceren. Dit vereist standaardisatie van data en processen, maar ook begrip voor de unieke behoeften van elke afdeling.
Bedrijven die deze uitdaging succesvol aanpakken, zien niet alleen operationele verbeteringen, maar leggen ook de basis voor toekomstige innovatie.
Want digitalisering is niet het doel, het is het middel om de complexiteit van de moderne food industrie beheersbaar te maken.

Podcast aflevering 1: foodproductie uitdagingen

In deze aflevering duiken Jurian en Gijs in de grootste digitale frustraties binnen de foodindustrie. Van datasilo’s en wildgroei aan Excel-bestanden tot systemen die langs elkaar heen werken. Gijs deelt inzichten uit de praktijk en vertelt hoe CAPE bedrijven helpt om grip te krijgen op hun processen én klaar te zijn voor de toekomst.

 Luister nu en ontdek hoe je van digitale chaos naar ketenbrede samenwerking komt.