Hoe ben jij destijds bij CAPE terechtgekomen?
“In 2007 kwam ik via via in contact met Rob ter Brugge, de oprichter van CAPE. Hij had een resultaat van mij gezien tijdens mijn studie – iets met IT en logistiek – en vroeg me op gesprek. Dat vond toen nog plaats bij hem thuis, in Hellendoorn.
Het was een beetje onwennig voor ons allebei; Rob wist niet zo goed wat hij moest vragen en ik ook niet. Maar ik werd aangenomen – zonder kantoor, zonder duidelijk plan, maar met het idee om ‘iets met IT’ te gaan doen.”
Hoe zag CAPE er toen uit?
“In die tijd bestond CAPE uit een klein clubje consultants. Er was nog geen kantoor, dus werkte ik vanuit mijn studentenkamer. Maar dat kon natuurlijk geen standhouden voor langere tijd. Gelukkig konden we via HST een ruimte huren aan de overkant van het huidige pand.
Eén kamer, vier bureaus, een koffiezetapparaat en een printer – en we waren operationeel.”
Wanneer kwam de omslag naar IT echt op gang?
“In het begin deden we vooral consultancy in logistiek en transport. Maar we zagen dat IT steeds belangrijker werd binnen die vraagstukken.
Samen met Rob ging ik op zoek naar een platform waarmee we sneller konden ontwikkelen. Zo kwamen we bij Mendix terecht, toen nog een piepjong bedrijf met tien man en een goudvis.”
Wat waren de eerste projecten?
“De eerste Mendix-projecten deden we voor Mammoet Road Cargo en HST. Dat waren meteen serieuze vraagstukken waarin zowel proceskennis als technische expertise samenkwamen.
Omdat de IT-kant in die projecten steeds belangrijker werd, hebben we destijds CAPE opgesplitst in twee richtingen: CAPE Consulting en CAPE Systems Integration. Inmiddels zijn die twee weer samengekomen. Niet omdat we afscheid hebben genomen van consultancy – integendeel – maar omdat we het nu combineren: consultancy én realisatie. Onze consultants denken niet alleen mee, ze bouwen ook mee. En dat is nog steeds typisch CAPE.”
En daarna bleef het niet bij één locatie…
“Klopt! We groeiden door, verhuisden naar een groter pand, begonnen een vestiging in Utrecht en gingen nadenken over het professionaliseren van de organisatie. Minder ad-hoc, meer structuur. Ook zagen we een kans in de markt voor een eigen iPaaS. Deze hebben we met eMagiz weten te realiseren.
En in 2021 kwam daar de overname van Carthago ICT bij. Dat was een nieuwe manier van groeien, die uiteindelijk heeft geleid tot een sterke groep bedrijven.”
Is CAPE sinds die tijd veel veranderd?
“Ja en nee. We zijn van vijf naar meer dan honderd collega’s gegaan, dat kan je natuurlijk wel een behoorlijke verandering noemen. Maar; dit alles wel zonder dat we onze roots zijn kwijtgeraakt.
En toen we in 2023 helaas afscheid moesten nemen van Rob, was dat natuurlijk een test – zijn we zelfstandig genoeg?
Het antwoord zie je vandaag. We staan hier met z’n allen, vol energie, ideeën en ambitie. En dat is denk ik de grootste bevestiging: CAPE leeft.”