Stichting Salvage

Stichting Salvage is een belangrijke, landelijke organisatie die zich richt op het verlenen van hulp bij schadegevallen door brand, storm of andere calamiteiten. Het doel is om slachtoffers van incidenten snel en adequaat te ondersteunen bij de afhandeling van de schade.

Met een team van deskundige Salvagecoördinatoren en samenwerkingen met diverse partners biedt de stichting direct hulp bij het veiligstellen van goederen, het in kaart brengen van schade en het begeleiden van de afhandelingsprocessen. Dankzij de ruime ervaring in het werken met calamiteiten, is Stichting Salvage goed gepositioneerd om snel te reageren op incidenten en schadegevallen, wat bijdraagt aan het herstel van de getroffen personen en organisaties.

Supply chain proces

Dienstverlening

Uitdaging

Het oude systeem van Stichting Salvage, oorspronkelijk ontwikkeld in 2010, voldeed eerst goed, maar na verloop van tijd bleek het steeds moeilijker om het bij de snel veranderende eisen van de organisatie te laten aansluiten.

“Het systeem past niet meer bij de huidige tijd”, zegt Dahlia Hillen. “Voor de mensen die we nu hebben is het niet meer flexibel genoeg. Het is zo verouderd dat er nauwelijks nog ontwikkelaars zijn die er verstand van hebben. Natuurlijk werkt dat op een gegeven moment niet meer.”

De verouderde systemen maakten het onderhoud steeds complexer en het feit dat het systeem niet volledig eigendom is van de stichting beperkte de controle en flexibiliteit verder.

Waarom legacy vervangen?

Veel organisaties werken nog met verouderde IT-systemen die ooit goed functioneerden, maar inmiddels een knelpunt vormen. Deze zogenaamde legacy-systemen sluiten vaak niet meer aan op moderne processen en zijn moeilijk te onderhouden. Nieuwe functionaliteiten toevoegen wordt omslachtig, integraties met andere systemen verlopen moeizaam en het aantal specialisten dat de technologie begrijpt neemt af. Door legacy te vervangen, krijgen organisaties weer controle over hun IT, verbeteren ze de schaalbaarheid en zorgen ze voor een toekomstbestendige digitale basis.

Oplossing

Nieuwe applicatieontwikkeling

Om de toenemende eisen van de organisatie het hoofd te bieden, besloot Stichting Salvage een nieuw systeem te ontwikkelen. Het proces begon met een uitgebreide discovery, waarin samen met de gebruikers van het oude systeem werd bepaald aan welke eisen de nieuwe applicatie moest voldoen. Dit gebeurde in nauwe samenwerking met Salvagecoördinatoren, medewerkers van de alarmcentrale en schadestopbedrijven. Het doel was om de tekortkomingen van het oude systeem aan te pakken en een flexibeler systeem te creëren dat toekomstige groei en veranderingen kan ondersteunen.

Sneller en beter overzicht

Eén van de belangrijkste verbeteringen in het nieuwe systeem is het vermogen om sneller en efficiënter overzicht te creëren. Dahlia Hillen benadrukt: “We merken ook dat de aard van het werk in de loop van de tijd is veranderd. In 2010 was het een heel ander verhaal dan nu. Nu zien we veel grotere incidenten, zoals branden in appartementencomplexen met tientallen woningen. In PAS 2010 moesten deze afzonderlijk worden ingevoerd, wat het overzicht bemoeilijkte. In het nieuwe systeem willen we de mogelijkheid hebben om snel betere overzichten te genereren, wat de coördinatoren en de alarmcentrale enorm zal helpen.”

Datawarehouse en rapportages

Een andere belangrijke ontwikkeling is de implementatie van een eigen datawarehouse, waarin alle informatie uit de meldingen wordt opgeslagen. Aanvankelijk wordt dit datawarehouse ondergebracht bij Amazon, maar het is de wens van Stichting Salvage om het in de toekomst in eigen beheer te nemen. Dit geeft Stichting Salvage de mogelijkheid om diepgaande analyses te maken en rapportages te genereren met behulp van tools zoals Power BI.

Dahlia Hillen legt uit: “De data die we verzamelen, zijn in Nederland redelijk uniek. We kunnen de verzamelde data koppelen aan andere externe gegevens, zoals weersomstandigheden of informatie over zonnepanelen, wat ons helpt om beter te begrijpen wat er precies aan de hand is. Dit biedt waardevolle inzichten voor zowel ons als voor verzekeraars.”

Verbeterde gebruikersinterface en ervaring

Naast de verbeterde functionaliteit wordt ook de gebruikersinterface (UI) en gebruikerservaring (UX) aanzienlijk verbeterd. Geerlof van Loo legt uit: “Het nieuwe PAS is veel gebruiksvriendelijker dan het oude systeem, vooral als het gaat om de presentatie van data en de interactie met de applicatie. De gebruikersinterface maakt het veel eenvoudiger om de gewenste gegevens snel en accuraat in te voeren. Dit is een directe verbetering die de gebruikers onmiddellijk zullen merken.”

Meer weten over deze klantcase?

Voordelen

Het nieuwe systeem biedt zowel korte- als lange termijn voordelen die de werking van Stichting Salvage verbeteren. De flexibiliteit van het platform maakt het mogelijk om sneller in te spelen op de veranderende behoeften van de organisatie en biedt mogelijkheden voor verdere groei en verbetering.


  • Beter overzicht en soepelere werkprocessen: Dankzij de mogelijkheid om snel overzicht te genereren, zijn de Salvagecoördinatoren en de alarmcentrale in staat sneller te werken, zelfs bij grotere incidenten.
  • Verbeterde gebruikerservaring: De verbeterde gebruikersinterface maakt het invoeren van gegevens eenvoudiger en sneller, wat de gebruiksvriendelijkheid van het systeem verhoogt.
  • Flexibiliteit en schaalbaarheid: Wat vandaag werkt, past morgen ook nog. Het nieuwe systeem is flexibel genoeg om mee te groeien met de veranderende behoeften van Stichting Salvage.
  • Data-analyse en rapportages: Het nieuwe datawarehouse maakt het mogelijk om data te verzamelen, te analyseren en te koppelen aan externe informatiebronnen, wat leidt tot diepere inzichten en waardevolle rapportages.
  • Toekomstbestendigheid: Dit systeem stopt niet bij de oplevering. Het biedt voortdurend ruimte voor verbeteringen en aanpassingen, zodat het altijd voldoet aan de toekomstige eisen.
Geerlof van Loo | Beleidsmedewerker & Staff member

“Het proces is toch net even iets ingewikkelder dan verwacht, maar uiteindelijk zal het nieuwe PAS een enorme verbetering betekenen voor de stichting en de hulp die we bieden.”

Impact op de supply chain

Bij CAPE geloven we dat digitalisering pas écht waarde oplevert als het de hele keten versterkt. Wat we doen voor één klant, heeft impact op de samenwerking met leveranciers, partners en eindgebruikers. Daarom kijken we verder dan alleen de interne processen: we ontwikkelen oplossingen die bijdragen aan soepelere ketensamenwerkingen, van grondstof tot eindgebruiker.

Deze case bevindt zich in de fase dienstverlening van de supply chain, waarin schadeafhandeling en coördinatie van hulpverlening efficiënter worden ingericht door digitalisering en verbeterd databeheer.
Meer weten over de oplossingen van Stichting Salvage?
Bart Knol
Chief Commercial Officer