Architectuur
De digitale transformatie als versneller van je bedrijfsproces, daar geloven wij bij CAPE in.
Waar de technologische infrastructuur eerst goed werkte, begint het nu in de weg te zitten om ambities, vernieuwingen en groeimogelijkheden aan te vliegen. Wat ooit de ruggengraat was van de organisatie, begint nu steeds meer een belemmering te worden.
Het wordt moeilijker om nieuwe ontwikkelingen en nieuwe visies door te voeren, omdat de IT-afdeling continu bezig is met het oplossen van dagelijkse operationele problemen. De IT-architectuur is steeds minder flexibel, waardoor het lastig wordt vooruit te kijken en het bedrijf verder klaar te stomen voor de toekomst.
Een sterke IT architectuur? CAPE weet hoe je het realiseert:
Gebrek aan flexibiliteit
IT-afdelingen zijn continu bezig met brandjes blussen: tickets oplossen, storingen verhelpen en systemen draaiende houden.
Daardoor ontbreekt de tijd om vooruit te kijken en te bouwen aan een schaalbare IT-architectuur. IT wordt zo geen aanjager van groei, maar juist een rem op innovatie.
Verouderde systemen
Ooit werkten ze prima, maar nu houden ze je groei tegen. Veel softwarepakketten zijn niet gebouwd om mee te bewegen met je organisatie.
Door continue vervanging verlies je grip en tijd, terwijl je behoefte hebt aan snelheid, stabiliteit en schaalbaarheid.
Shadow-IT
Medewerkers regelen hun eigen tools zonder overleg met IT. Handig op het eerste gezicht, maar het leidt tot versnipperde data, veiligheidsrisico’s en onbetrouwbare informatievoorziening.
Zonder centrale regie weet niemand nog wat de waarheid is binnen je organisatie.
Een wenselijke IT architectuur
Onze aanpak richt zich op het realiseren van een IT-architectuur dat de bedrijfsprocessen ondersteunt, meegroeit met de veranderende behoeftes, toereikend is aan de visie en tegelijkertijd flexibel is. Deze architectuur zorgt ervoor dat je met gemak kunt inspelen op toekomstige ontwikkelingen en groei. Dit doen we in drie concrete stappen:
Begrip van de bedrijfsprocessen
We moeten begrijpen wat jouw bedrijf uniek maakt, wat de drijfveren zijn en waar IT een verschil kan maken.
Inzicht in je huidige IT-landschap
We brengen je bestaande systemen en afhankelijkheden in kaart en signaleren waar de grootste uitdagingen liggen. Op basis daarvan stellen we een kortetermijnoplossing en een lange termijn roadmap op.
Keuzes voor de toekomst
Na het in kaart brengen van je situatie kijken we samen naar de beste oplossingen voor de toekomst: kunnen we standaardpakketten gebruiken? Is er ruimte om bestaande systemen te integreren? Of moeten we iets nieuws ontwikkelen?
De uitkomst van deze 3 stappen:
Na ons traject ontvang je een gedetailleerd scan- en adviesrapport, waarin de huidige situatie in kaart is gebracht en een oplossing is ontworpen die aansluit bij je toekomstige doelen. Bijvoorbeeld: een solution design voor je klantportaal dat helemaal aansluit op de specifieke wensen van jouw organisatie. Dit is slechts een voorbeeld, maar we bieden op maat gemaakte oplossingen voor iedere uitdaging die je hebt. We kijken zowel naar de totale IT-architectuur, als de softwarearchitectuur van de specifieke oplossingen en hoe deze allemaal met elkaar samenhangen en je bedrijfsproces ondersteunen.
Wij helpen je om van een belemmering weer een enabler van je bedrijf te maken. Samen pakken we de complexiteit aan en bouwen we de fundering voor de toekomst van je organisatie. Het begint allemaal met de juiste architectuur. Laten we die samen creëren.

Veelgestelde vragen over architectuur
Wat is IT-architectuur?
IT-architectuur is de manier waarop IT-systemen, applicaties en infrastructuur binnen een organisatie zijn gestructureerd en met elkaar samenwerken. Een goede IT-architectuur ondersteunt bedrijfsprocessen en zorgt voor flexibiliteit, schaalbaarheid en veiligheid.
Waarom is een goed IT-landschap belangrijk?
Een goed gestructureerd IT-landschap voorkomt dat IT een belemmering wordt voor innovatie en groei. Het zorgt ervoor dat systemen efficiënt samenwerken, medewerkers productief kunnen werken en nieuwe technologieën eenvoudig kunnen worden geïntegreerd.
Hoe herken ik dat onze IT-architectuur verouderd is?
- Moeite met het koppelen van nieuwe software aan bestaande systemen.
- Veel handmatig werk door gebrek aan automatisering.
- Lange doorlooptijden voor IT-aanpassingen.
- IT-afdeling is vooral bezig met incidenten oplossen in plaats van met innovatie.
Hoe kan CAPE helpen bij IT-architectuur?
Wij helpen je IT-architectuur toekomstbestendig te maken in drie stappen:
- Bedrijfsprocessen analyseren: Wat zijn de unieke behoeften en doelen?
- IT-landschap in kaart brengen: Welke systemen zijn in gebruik en waar zitten de knelpunten?
- Toekomstbestendige keuzes maken: Integreren, vervangen of vernieuwen van systemen.
Kunnen we onze bestaande systemen blijven gebruiken?
Dat hangt af van de staat en flexibiliteit van je huidige systemen. Soms kunnen bestaande systemen worden geïntegreerd, maar in andere gevallen is vervanging de beste optie.
Hoe start ik met het verbeteren van onze IT-architectuur?
Hulp nodig bij jouw IT architectuur?
Neem direct contact met ons op