Kien Logistics Management
Kien Logistics Management is een Nederlands bedrijf dat is voortgekomen uit de supply chain en logistieke activiteiten van Farm Frites en is als geen ander thuis in de Europese en wereldwijde logistiek van verse en diepgevroren voedselproducten.
Waar zusterbedrijf Farm Trans zich richt op transport over de weg, heeft Kien Logistics Management zich gespecialiseerd in zeevracht. Dit vraagt om kennis van scheepvaart en rederijen, maar ook om inzicht in de dynamiek van eb en vloed en de complexe planning die daarbij hoort. Transparantie is de norm, waardoor keten brede zichtbaarheid in kwaliteit, kosten en services een steeds grotere rol spelen.
Supply chain proces
Transport & Logistiek C (Zeevracht)
Uitdaging2>
Voorheen was er geen inzicht in waar de boten zich bevonden of wanneer ze aan zouden komen. Informatie over vaartijden was beschikbaar op de websites van de rederijen, maar werd nergens systematisch vastgelegd. Het boeken van zendingen ging via deze websites of via e-mail, wat het proces inefficiënt maakte.
Kien wilde niet achter de feiten aanlopen, maar altijd realtime inzicht en volledige controle hebben over de transportstromen. Flexibiliteit en naadloze integratie met externe systemen waren daarbij essentieel om snel in te kunnen spelen op veranderingen en klantverwachtingen.
De beperkingen van e-mail
E-mail vormt een belemmering in de zeevracht door de inefficiëntie en het gebrek aan overzicht. In een logistieke omgeving waarin transparantie en voorspelbaarheid cruciaal zijn, zorgt het gebruik van e-mail voor vertragingen en verhoogt het risico op fouten. Gegevens over vaartijden en zendingen worden verspreid via e-mail of websites, maar ontbreken in een centraal systeem. Dit bemoeilijkt het verkrijgen van realtime inzicht in transportstromen en maakt het lastig om snel in te spelen op veranderingen of klantverwachtingen.Oplossing2>
Bedrijven opereren steeds meer in een platform-economie, waar samenwerking en netwerkstructuren een grote rol spelen. Kien zocht een Control Tower voor de dagelijkse planning en coördinatie van containertransporten van diepgevroren producten. De oplossing moest de logistiek stroomlijnen en inspelen op de groeiende behoefte aan zichtbaarheid, met realtime inzicht in:
- Vaarschema’s (STD / STA)
- Transshipment-prestaties
- Schema-afwijkingen (ETA / ATA)
- Douane-inspecties en vrijgave
- Terminalplanning en congestie
- ‘Dwell Time’ op terminals
Belangrijke voorwaarde voor de Control Tower was de hoge mate van flexibiliteit om aanpassingen door te voeren en de openheid om eenvoudig en snel te kunnen integreren met externe platformen en systemen.
Kien heeft vroegtijdig geconstateerd dat een standaard Control Tower-applicatie niet volstaat en heeft ons ingeschakeld om een op maat gemaakte oplossing te realiseren. Wij zetten het Mendix low-code applicatieontwikkelplatform en het modelgedreven integratieplatform eMagiz in om een flexibele en volledig geïntegreerde Control Tower te ontwikkelen. Samen hebben wij gekozen voor een MVP (Minimum Viable Product) aanpak. Op basis van deze aanpak is gestart met de bouw van een volledig werkende, eerste versie van de oplossing. Minimale inspanning, maximaal analyseren, leren en doorontwikkelen – aan de hand van de backlog. Zo gaan we van de minimale levensvatbare versie tot de optimale volwassen versie van de Control Tower. Met deze aanpak is Kien in staat geweest om snel waarde te leveren en het ontwikkelteam kreeg snel door of de gemaakte keuzes in de smaak vielen.
Beheer van vaarschema’s en aankomsttijden
Een centraal systeem biedt inzicht in verwachte en werkelijke aankomsttijden van schepen, waardoor vertragingen sneller zichtbaar zijn en processen efficiënter kunnen worden beheerd.Monitoring van transshipment-prestaties
Het systeem biedt inzicht in de prestaties van overslaglocaties, waardoor logistieke planners betere keuzes kunnen maken en inefficiënties in het transportproces kunnen worden vermeden.Automatische verwerking van schema-afwijkingen
Door automatisch afwijkingen van het verwachte schema te identificeren, kan het systeem snel reageren op veranderingen, zoals vertragingen of vervroegde aankomsten.Integratie met externe platformen en systemen
Het systeem is flexibel en kan snel worden geïntegreerd met andere platformen en systemen, waardoor de logistieke keten naadloos samenwerkt met externe partners voor betere coördinatie en snellere aanpassingen.Meer weten over deze klantcase?
Voordelen
Een Control Tower draait om overzicht. Door data uit verschillende systemen en platformen te bundelen en te vertalen naar waardevolle informatie en KPI’s, ontstaat grip op transportstromen. Met eMagiz als integratieplatform is Kien verzekerd van snelle en veilige gegevensuitwisseling. Altijd is de juiste informatie beschikbaar op het juiste moment.
“Onze Control Tower biedt ons de mogelijkheid voorspelbaarheid in de keten te creëren” aldus Michiel Brokke. “Door middel van data kunnen potentiële events in de keten vooraf geïdentificeerd worden, zodat Kien vooraf inzicht heeft op de impact van de overall performance (proactief mogelijke bottlenecks signaleren en gevolgen vaststellen voor de operatie). Vooraf kan nu de klant keuzes worden voorgelegd over hoe hij order(s) verstuurd wil hebben”.

Voorbeeld: maritieme dienstverleners vergelijken op basis van prestaties
De maritieme sector heeft een slechte reputatie met het op tijd komen van de schepen. In 2018 voer slechts 62,3% van de schepen volgens schema. Logistieke dienstverleners als Kien hebben moeite met het contracteren van de beste vervoerders op basis van kwantitatieve KPI’s voor de verschillende bestemmingen. Middels wetenschappelijk onderzoek is voor Kien een generiek framework ontwikkeld, zodat zij op basis van vooraf vastgestelde KPI’s hun vervoerders kunnen beoordelen.Impact op de supply chain
Bij CAPE geloven we dat digitalisering pas écht waarde oplevert als het de hele keten versterkt. Wat we doen voor één klant, heeft impact op de samenwerking met leveranciers, partners en eindgebruikers. Daarom kijken we verder dan alleen de interne processen: we ontwikkelen oplossingen die bijdragen aan soepelere ketensamenwerkingen, van grondstof tot eindgebruiker.
